Python Programlama Dili Öğrenme

 




Python Programlama Dili

     Python, son zamanlarda dünyanın en popüler dillerinden birisi. Yazılıma yeni başlayan insanlara ve trendi takip eden sektördeki kişilere sıkça tavsiye edilen bir dildir. Bu yazıda da sizler için Python programlama dili nedir, Python ile neler yapılabilir, Python nasıl öğrenilir gibi sorulara cevap vereceğim. 


Python Nedir,Neden Kullanmalıyım?

    Python nesne tabanlı,modüler ve fonksiyonel bir programlama dilidir. Seviye olarak "yüksek seviyeli" olarak adlandırılan programlama dilleri grubuna dahildir.

    Python'ın sağladığı kolaylıkları şöyle sıralayabiliriz:

 Öğrenmesi basit!
 Yüksek seviyeli, kullanıcı dostu programlama yapısı
 Popülerliği yüksek bir dil olduğu için kolayca sorularınıza cevap alabilir, bu konuda
     kaynak bulabilirsiniz.
 Açık kaynak kodu
 Çeşitli alanlar için binlerce kütüphane desteği
 Kolay okunabilir ve anlaşılabilir kodlar
 Az kod çok iş! 
   
Klasik bir örnek olarak C dili ve Python dilinde Merhaba Dünya yazan bir programın kodlarını yazalım:

C Programlama Dili Hello World Uygulaması:

#include <stdio.h> 
main(){ 
printf("Merhaba Dunya"); 
}

Python Dili Hello World Uygulaması:

print("Merhaba Dunya")

 Örnekte de görüldüğü gibi Python daha az kodla aynı işlevi yerine getirebiliyor.Bu da Python'ın programcılar için kolay öğrenilebilir ve zaman tasarruflu bir dil olduğunun ufak bir göstergesi.



Python Hangi Alanda Kullanılır?

    Python'ın popüler olmasındaki en büyük etkenlerden bir diğeri de çok amaçlı bir dil olmasıdır. Gelin birlikte Python ile neler yapılabilabilir konusunu inceleyip kısaca açıklayalım.

Web Geliştirme ve Python: 

Python websiteleri ve web uygulamaları geliştirmek için kullanılan dillerden bir tanesi. Günümüzde sıkça duyduğumuz Django ve Flask frameworkleri sayesinde Python ile web alanında çalışabilirsiniz. İki framework'ün de birbirine karşı belli avantajları ve dezavantajı olmasına rağmen Django daha popüler konumda.

Veri Bilimi ve Python:

Python veri analizi, verilerin işlenmesi ve görselleştirilmesi konusunda sıkça danışılan programlama dillerinden bir tanesi. Python içinde bulunan belli fonksiyonlar, NumPy ve Pandas frameworkleriyle veri bilimi alanında da çalışmaya imkan sağlıyor. Ayrıca Scrapy ve BeautifulSoup sayesinde veri çekme / veri ayrıştırma işlemi yapmamıza olanak sağlıyor.

Masaüstü Uygulama Geliştirme ve Python:

Python sayesinde masaüstü kullanıcı dostu uygulamalar geliştirebilirsiniz. Temelde konsol uygulamalarıyla çalışmalar yapsanız da Python'la GUI (Graphical User Interface)  'e sahip masaüstü uygulamalar da geliştirebilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken tek şey PyQt,Tkinter,PyGUI gibi frameworklerden birini öğrenmeniz.

Python en sık bu alanlarda kullanılıyor fakat bu kadarla sınırlı değil. Geniş skalaya sahip, birçok alanda çalışabileceğiniz bir dil olması bireysel çalışmalarınız için güzel bir alan sunuyor. Görüldüğü üzere her alan belli kütüphanelerle, fonksiyonlarla ve frameworklerle destekleniyor. Python'ın diğer kullanım alanlarını şu şekilde sıralayabiliriz:

 Blokchain Programlama
 Ağ Programlama
 Bilimsel Hesaplamalar
 Yapay Zeka
 Sistem Yönetimi
 Scripting
 Makine Öğrenmesi



Python Nasıl Öğrenilir?

    Burası yazının yeni başlayanları en çok ilgilendiren kısmı; çünkü bu kısımda aslında sadece Python için değil genel olarak programlama öğrenmenin basamaklarına değineceğim. Öncelikle eğer programlama temeliniz hiç yoksa temel seviyede algoritma öğrenmek fevkalade işinize yarayacaktır. Problem çözme ve analitik düşünme yeteneğinizi geliştirmek de algoritma geliştirme konusunda size büyük bir fayda sağlayacaktır. 
    
    Temelimizi oturttuktan sonra "HelloWorld.py" uygulamamızı yapmaya koyulabiliriz. Bunu da hallettikten sonra programlamanın temellerini (karar yapıları,döngüler gibi) çalışıyor ve Python'la basit programlar geliştiriyor olmalıyız. Bu seviyeyi de geçtikten sonra artık temel düzeyde Python syntax'ine (sözdizimi) hakim olmuş oluyoruz. Bunun bir diğer avantajı da farklı bir programlama dili öğreneceğiniz zaman yine benzer yapılar olacağından bu öğrenişinize oranla çok daha hızlı bir şekilde bu konuları geçebileceksiniz. Bu seviyeye geldiğimizde artık başlangıç seviyesini geçmiş bir şeyleri oturtmuş oluyoruz. Daha sonra veri tiplerine ve nesne yapılı programlamaya geçeceğiz. Python'da kümeler,sözlükler,listeler gibi veri tipleri sıkça kullanılıyor ve eğer amacınız hesap makinesi değil büyük projeler geliştirmekse bunları öğrenmeniz gerekiyor. Nesne yapılı programlama (OOP) ve veri tiplerini de geçtikten sonra artık daha büyük projeler geliştirebileceğimiz aşamaya geliyoruz.
    
    Basit bir program yaptınız, çalıştırıyorsunuz, sizden bir veri isteniyor, veri girişini yapıyorsunuz, daha sonra bu veriyle belli şeyleri gösteriyor veya hesaplamalar yapıyorsunuz, peki sonrası? Programı tekrar çalıştırdığınızda sizden tekrar bir veri isteniyor ve eski veriniz silinmiş oluyor. Bu genellikle pek zevkli ve işlevsel bir durum değil. Bu yüzden girdiğiniz verileri bir yerde depolamanız ve bu verileri duruma göre kullanabilir oluyor olmanız gerekiyor. Bunun için de dosya işlemlerini ve veritabanına veri gönderme/çekme gibi olayları öğrenmemiz gerekiyor. Bu sayede bu bilgileri bilgisayarımızda bir dosyada veya bir veritabanında tutup gerekli durumlarda bu veriye erişim sağlayabileceğiz. Bu durumda artık işlevsel, kullanılabilir bir program yazabilir konuma gelmiş oluyorsunuz.

    Bu aşamada artık Python dilini az çok sökmüş durumda olacaksınız. Artık aklınızdaki belli projeleri koda dökebiliyor konuma geldiniz. Bundan sonra yapmanız gereken şey hangi alanda çalışacağınıza karar vermek olacak. Django ile websitesi mi yapmak istiyorsunuz, internetteki verileri Pandas ile işlemek mi istiyorsunuz, masaüstü uygulamalar geliştirmek mi istiyorsunuz ya da farklı projeniz fikirleriniz mi var bunlar arasında bir seçim yapıp o alandaki frameworklere ve kütüphanelere hakim olmanız gerekiyor. Devamında ihtiyacınıza göre çeşitli frameworkler de öğrenebilirsiniz. Bu aşamaya geldikten sonra artık yapmanız gereken en önemli şey projeler geliştirmek olacak. Proje geliştirirken hem algoritma mantığınızı daha iyi oturtacaksınız, hem belli hataları çözüp deneyim kazanacaksınız. Python forumlarında kullanıcıların sorunlarını çözmek, GitHub'da yayınlanan açık kaynaklı projelerin gelişmesine katkıda bulunmak da size büyük katkılar sağlayacaktır. 

Bu alanda çalışmak isteyen, Python öğrenmek isteyen kişilere çalışmalarında başarılar dilerim, ayrıca kişisel blogumda yayınladığım Python Programlama Derslerine de buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
https://www.udemy.com/

Yorumlar