Hacker Nasıl Olunur?

 Bilgisayar güvenliğinde hacker, bilgisayar ve ağ sistemleri güvenlik tertibatına odaklanan kişidir. Zaman paylaşımlı ilk mini bilgisayarlar ve en eski ARPAnet deneylerinin on yıllar öncesine kadar izini süren uzman programcıların ve ağ uzmanlarının oluşturdukları topluluklar ve paylaşım kültürleri bulunuyor. Bu kültürün üyeleri ilk "hackerlar" idi. Bilgisayar ve telefon sistemlerine girmek, popüler kültürde hacklemeyi sembolize eder oldu, fakat bu kültür çoğu insanın bildiğinden çok daha karmaşık ve ahlaki niteliktedir. Hacker olmak için, temel hack tekniklerini, hacker gibi düşünmeyi ve etik hack topluluğu içinde nasıl saygı kazanılacağını öğrenmek gerekir.

Kısım1
Temel İlkeleri Öğrenmek

  1. Image titled Become a Hacker Step 4
    1
    Linux gibi UNIX benzeri bir işletim sistemi çalıştır. UNIX ve UNIX benzeri işletim sistemleri, İnternet'in işletim sistemleridir. İnternet'i UNIX bilmeden kullanmayı öğrenebilirken, UNIX'i anlamadan bir İnternet hackeri olamazsın. Bu nedenle, günümüzde hacker kültürü fazlasıyla UNIX merkezli. UNIX benzeri birçok işletim sistemi var, en popüleri de Linux'tür ve bunu aynı makinede Microsoft Windows ile birlikte çalışabilirsin. Linux'ü İnternet'ten indir veya kurulum konusunda sana yardımcı olmaları için bir Linux kullanıcı grubu bul.[1]
    • Bu işe temkinli başlamanın iyi bir yolu da, bilgisayarı sabit diski değiştirmeden tamamen CD veya USB üzerinden çalışan, Live CD veya USB denen bir aygıtla başlatmaktır. Esaslı bir şey yapmadan önce olasılıklara bakmanın bir yolu da budur.
    • Linux'un yanı sıra *BSD sistemleri gibi başka UNIX benzeri işletim sistemleri de var. En popüler *BSD sistemleri FreeBSD, NetBSD, OpenBSD ve DragonFly BSD'dir. Hepsi Linux gibi açık kaynak kodludur ancak, bunların BSD olduğunu ve Linux olmadığını unutmamak önemli.
    • MacOS üzerinde çalışan Darwin, FreeBSD'de bulunan bir UNIX işletim sistemidir. Darwin tamamen ücretsiz ve açık kaynak kodludur ve http://opensource.apple.com adresinden edinilebilir. Sistemin çekirdeği UNIX olduğu için ve macOS çok popüler olduğundan dolayı birçok kişi Linux üzerinden uygulamalarını macOS'a taşıdı. Bu programları homebrew, fink veya MacPorts gibi bir paket yöneticisiyle edinebilirsin. Alternatif olarak, Mac üzerinde macOs’un yanında Linux'u de çalıştırabilirsin.
    • Eğer süper niş olmak istiyorsan, Oracle tarafından satın alınmadan ve kapalı kaynak kodlu haline getirilmeden önce Solaris işletim sisteminin açık kaynak kodlu sürümü temelinde geliştirilen Open Indiana gibi bir işletim sistemini bile kullanabilirsin. OpenIndiana ve Solaris, UNIX System V üzerinde yapılmıştır ve bunun için Linux uygulamaları ile uyumlu değildir. Bununla birlikte, Linux uygulamalarının birçok bağlantı noktası var. Muhtemelen MacOS, BSD veya Linux kullanmak daha iyidir. Çünkü çok popülerler ve onlarla uyumlu daha fazla program var.
  2. Image titled Become a Hacker Step 5
    2
    HTML yaz. Programlamayı bilmiyorsan, temel HyperText Mark-Up Language (HTML) öğrenmek ve yavaş yavaş yetkinlik kazanmak önemlidir. Resim, görsel ve tasarım bileşenleri bulunan bir internet sitesine baktığında gördüğün şeylerin tamamı HTML kullanılarak kodlanır. Bir proje üzerinden, temel bir ana sayfanın nasıl yapılacağını öğren ve oradan daha ileri seviyelere ulaş.
    • Tarayıcında, bir örnek olması açısından HTML kodu incelemek için sayfa kaynağı bilgilerini aç. Firefox'ta Web Geliştirici> Sayfa Kaynağı'na git ve kodu incelemek için biraz zaman harca.
    • Not Defteri veya Simple text gibi basit bir kelime işlem programında HTML yazabilir ve dosyalarını "dosyaAdı.HTML" olarak kaydedip bir tarayıcı üzerinden yaptığını görebilirsin.[2]
  3. Image titled Become a Hacker Step 3
    3
    Programlama dilini öğren. Şiirler yazmaya başlamadan önce temel dil bilgisini öğrenmen gerekir. Kuralları çiğnemeden önce, kuralları öğrenmen gerekir. Ancak nihai hedefin bir hacker olmaksa, başyapıtını yazmak için temel dilden daha fazlasına ihtiyacın olacak.
    • Python, başlamak için iyi bir "dil" çünkü iyi tasarlanmış, iyi belgelenmiş ve yeni başlayanlar için nispeten daha naziktir. İyi bir ilk dil olmasının yanında, sadece bir oyuncak değildir; büyük projeler için zorlayıcı, esnek ve çok uygundur.
    • Eğer ciddi programlamaya girecek olursan, bir alternatif olarak Java öğrenmen gerekir, ancak ilk programlama dili olarak değeri halihazırda sorgulanmaktadır.
    • Java'nın aksine, Javascript hem C tabanlı bir dil, hem de son derece yeni kullanıcı dostu olması hasebiyle Python'a çok benzer. Javascript "web programlama dili"dir, bu nedenle öğrenmeye web geliştirme/hackleme alanında devam etmek istiyorsan, Python’dansa Javascript öğrenmek daha iyidir.
    • Javascript’e bir alternatif PHP olabilir.[3] C, Unix'in çekirdek dilidir. C++ C ile çok yakından ilişkilidir; birini biliyorsan, diğerini öğrenmek zor olmayacaktır. C, makinenin kaynaklarını çok verimli kullanır, ancak hata ayıklamada çok zaman harcar. Bu nedenden dolayı bilgisayarının verimliliği çok önemli olmadığı sürece, çoğu zaman uzak durulur.
    • Muhtemelen Backtrack 5 R3, Kali veya Ubuntu 12.04LTS gibi iyi bir başlangıç platformu kullanmak iyi bir fikirdir.

Kısım2
Hackleme Bakış Açısını Benimsemek

  1. Image titled Become a Hacker Step 1
    1
    Yaratıcı düşün. Artık temel becerilere sahip olduğuna göre, sanatsal düşünmeye başlayabilirsin. Hackerlar sanatçılar, filozoflar ve mühendislerin bir araya gelmiş hali gibidir. Özgürlük ve karşılıklı sorumluluğa inanırlar. Dünya çözülmeyi bekleyen enteresan problemlerle dolu. Hackerlar problem çözmekten, becerilerini keskinleştirmekten ve zekâlarını kullanmaktan büyük haz alırlar.
    • Hackerlar hackleme dışında, kültürel ve entelektüel olarak çeşitli ilgi alanlarına sahiptirler. Çalıştığın yoğunlukta oyna ve oynadığın yoğunlukta çalış. Gerçek hackerlar için, “oyun”, “iş”, “bilim” ve “sanat” arasındaki sınırlar ortadan kalkmaya ya da üst düzey bir yaratıcı oyunda birleşmeye eğilimlidir.
    • Bilim kurgu oku. Bilim kurgu kongrelerine gitmek hackerlar ve proto-hackerlarla tanışmak için harika bir fırsattır.
    • Bir dövüş sanatı eğitimi almayı düşün. Dövüş sanatları için gereken zihinsel disiplin çeşidi, önemli açılardan hackerlarınkine benzer görünür. En hacker vari dövüş sanatları ham güç, atletizm ya da fiziksel dayanıklıktansa zihinsel disiplin, farkındalık ve kontrol üzerinde duranlardır. Tai Chi, hackerlar için iyi bir dövüş sanatıdır.
  2. Image titled 441133 5
    2
    Problem çözmeyi sevmeyi öğren. Hiç bir problemin iki kez çözülmesi gerekmemelidir. Bunu, herkesin hacker olduğu ve zamanın çok değerli olduğu bir topluluk olarak düşün. Hackerlar bilgi paylaşımının ahlaki bir sorumluluk olduğuna inanırlar. Problemleri çözdüğünde, bilgileri herkese açık hale getirerek herkesin aynı sorunu çözmesine yardımcı ol.
    • Tüm yaratıcı ürünlerini vermekle yükümlü olduğuna inanmak zorunda değilsin, ki bunu yapan hackerlar en fazla saygı gören hackerlardır. Karnını doyuracak, kiranı ve bilgisayar masrafını karşılamaya yetecek kadar satmak hacker değerlerine uygundur.
    • “Jargon File” veya The Mentor’un “Hacker Manifestosu” gibi eski parçaları oku. Teknik konularla ilgili güncel olmayabilirler, ancak duruş ve ruh itibariyle zamana uygundurlar.[4]
  3. Image titled 441133 6
    3
    Otoriteyi tanımayı ve onunla savaşmayı öğren. Hacker’ın düşmanı can sıkıntısı, angarya iş ve bilgi özgürlüğünü bastırmak için sansürü ve gizliliği kullanan otoriter figürlerdir. Monoton çalışma, hacker'ı hacklemekten alıkoyar.
    • Hackerlığı bir hayat tarzı olarak kabul etmek, “normal” olarak adlandırılan iş ve mülk kavramlarını reddetmek, bunun yerine eşitlik ve ortak bilgi için mücadele etmeyi seçmektir.
  4. Image titled 441133 7
    4
    İşinin ehli ol. Reddit'te zaman geçiren herkes, saçma sapan bir siberpunk kullanıcı adıyla kendine hacker süsü verebilir. Ancak İnternet, büyük bir dengeleyicidir ve liyakat, ego ve görüntüden daha değerlidir. İmajın değil de sanatın üzerinde zaman harcarsan, popüler kültürde "hacklemek" olduğunu düşündüğümüz yüzeysel şeyler üzerinde kendini modellemekten daha hızlı bir şekilde saygı göreceksindir.

Kısım3
Hacklemenin Hakkını Vermek

  1. Image titled 441133 8
    1
    Açık kaynak kodlu bir yazılım yaz. Diğer hackerların eğlenceli ya da kullanışlı olduğunu düşündüğü programlar yaz ve program kaynak kodlarını, kullanmaları için tüm hacker kültürüne hediye et. Hackerdom'un en saygın kahramanları, yaygın bir ihtiyaca cevap veren, büyük, yetenekli programlar yazan ve herkesin kullanması için bunları hediye eden insanlardır.
  2. Image titled 441133 9
    2
    Açık kaynak kodlu yazılımların test ve hata ayıklama süreçlerine yardım et. Düşünen her açık kaynak kod yazarı, iyi beta kullanıcılarının (semptomları nasıl tanımlayacağını bilen, problemlerin yerini iyi bir şekilde saptayan, ilk sürümlerde hataları hoş karşılayabilen ve birkaç basit hata bulma rutinini uygulamaya istekli olan) kilolarınca altın değerinde olduğunu söyleyecektir.
    • Geliştirme aşamasında olan ilgilendiğin bir program bulmaya çalış ve iyi bir beta kullanıcısı ol. Programların test edilmesine, hatalarının bulunmasına ve değişiklik yapılmasına yardımcı olmanın doğal bir ilerleyişi var. Bu yolla çok şey öğreneceksin ve daha sonra sana yardımcı olacak insanlarla aranda bir iyi niyet oluşacaktır.
  3. Image titled 441133 10
    3
    Yararlı bilgiler yayınla. Bir başka iyi şey de, İnternet sayfalarına veya Sıkça Sorulan Sorular (SSS) listeleri gibi dokümanlara faydalı ve ilginç bilgiler toplamak ve bunları filtrelemektir. Büyük teknik SSS'lerin geliştiricileri, neredeyse açık kaynak kod yazarları kadar saygınlık kazanırlar.
  4. Image titled 441133 11
    4
    Altyapının çalışır tutulmasına yardımcı ol. Hacker kültürünü (ve internetin mühendislik gelişimini) gönüllüler yürütür. Bunu sürdürmek için yapılması gereken çok fazla sıradan iş var; posta listelerini idare etmek, haber gruplarını yönetmek, büyük yazılım arşiv sitelerini sürdürmek, RFC (Request for Comments)'leri ve diğer teknik standartları geliştirmek. Bu tür işleri yürüten insanlara çok fazla saygı duyulur, çünkü herkes bu işlerin çok zaman aldığını ve kodla oynamak kadar eğlenceli olmadığını bilir. Bunları yapmak adanmışlık göstergesidir.
  5. Image titled 441133 12
    5
    Hacker kültürüne hizmet et, ki bu bir süredir etrafta görünerek önceki dört şeyden birinde iyi bilinir hale gelmeden, onları yapacak konumda olacağın bir şey değil. Hacker kültürünün liderleri yoktur, fakat kültür kahramanları, kabile büyükleri, tarihçileri ve sözcüleri vardır. Siperlerde yeterince uzun kaldığında, bunlardan birine dönüşebilirsin.
    • Hackerlar arsız, ego sahibi kabile büyüklerine güvenmezler, bu yüzden bu tür bir gözle görülür şöhrete sahip olmak tehlikelidir. Bunun için çabalamak yerine, kendini işler kucağına düşecek şekilde konumlandırmalı ve sonrasında bulunduğun mevkide mütevazı ve iyi niyetli olmalısın.

İpuçları

  • Bazı firmalar güvenliklerini test etmeleri amacıyla hackerlara ödeme yaparlar. Yeterince iyi olursan, bu senin işin olabilir!
  • Yakalanmamaya dikkat et, yapmayı planladığın şey yasa dışı olsa da, Siyah Şapkalı (Black Hat) hacklerle UĞRAŞMA.
  • Ana dilinde iyi yaz. Programcıların iyi yazamadıkları yaygın bir klişe olsa da, hackerlar arasında şaşırtıcı sayıda çok yetenekli yazarlar vardır.
  • Farklı bir nedenden ötürü LISP öğrenmeye değer ve bunu tamamen anladığında engin bir aydınlanma deneyimi yaşayacaksın. Bu deneyim LISP'i çok fazla kullanmayacak olsan bile, geri kalan günlerinde seni daha iyi bir programcı yapacaktır. Emacs metin editörü için düzenleme modları veya GIMP gelişmiş görüntü düzenleme yazılımı için Script-Fu eklentileri yazarak ve düzenleyerek LISP ile oldukça kolay bir başlangıç deneyimi edinebilirsin.
  • Pratik nedenlerden ötürü Perl öğrenmeye değer; aktif web sayfaları ve sistem yönetimi için çok yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Bu nedenle hiç Perl yazmayacak olsan bile, onu okumayı öğrenmelisin. Birçok kişi, C'nin makine verimliliğine ihtiyaç duyulmayan işlerde C programlamadan kaçmak için Perl kullanır.
  • Oluşturduğun internet sitelerinde becerilerini test et.
  • Becerilerini iyi işlerde kullan. Beyaz Şapkalı (White Hat) hacker olmak herkes için iyidir ve Siyah Şapkalı hacker olmaktan ve polisle uğraşmaktan çok daha güvenlidir.

Yorumlar